The Front Entry

The Front Entry

Consistent visual understory plane with unobstructed views.

Wildflower Meadow

Wildflower Meadow

The transformation from manicured lawn to wildflower meadow.

Walkway through Meadow

Walkway through Meadow

Monolithic bluestone slab steps connecting the meadow to the main terrace, flanked by a transitional slope of lavender. 

Natural Meadow

Natural Meadow

View from the existing woodland edge up toward the lawn and adjacent preserve, across the meadow.

Stepping Stone Path

Stepping Stone Path

Stepping stones set in gravel chips provide a direct connection to the rear yard terrace.

Entertainment Area

Entertainment Area

Balanced proportions: The open “Pole Barn” entertainment area, adjacent pool and sun patio provide a seamless connection to the landscape. 

Entertainment Area Privacy Screening

Entertainment Area Privacy Screening

A simple brick wall and hornbeam hedge create a clean separation from the parking and service court.

Contrasting Textures

Contrasting Textures

Entry court brick walls carefully scaled to provide a balanced separation between the courtyard and distant meadow.

Entry Experience

Entry Experience

Entry drive approach through the apple orchard and newly installed wildflower meadow.

Arrival Court

Arrival Court

The existing Tulip tree was maintained and protected, an anchor for the siting of the house, and a focal point for the main courtyard.

The Breezeway

The Breezeway

The breezeway separates private and public guest parking courts. Use of bluestone as both pedestrian walk and vehicular drive. The monolithic bluestone slab step form is repeated in the steps through the meadow.

Gravel Courtyard

Gravel Courtyard

Front entry parking courtyard shaded by Birch tree allée. 

Beachside Planting Restoration

Beachside Planting Restoration

A mix of erosion control natives and salt-tolerant hardy species for year round interest.

Sun and Entertainment Patio

Sun and Entertainment Patio

Pool and entertainment patio structure designed to mimic the bow of a ship overlooking the sound. 

Rest and Relaxation

Rest and Relaxation

Balanced proportions: The lawn sun terrace, with gravel cutouts for lounges, reduces storm water run-off while integrating contrasting material and textures.

Unobstructed Views

Unobstructed Views

Custom designed vertical stainless steel cable railing acts as pool safety fence with minimal visual interference of pool and distant views.

Seamless Transition

Seamless Transition

Custom glass tile and infinity edge create a visual seamless transition between land, sea and sky.

Peaceful Dining

Peaceful Dining

Terrace with low maintenance, cool porcelain tile for comfort and reduced “heat island” effect.

Outdoor Kitchen

Outdoor Kitchen

The outdoor kitchen with view preserved. Custom lantern, cabinetry design, stone and porcelain tile patio.

Shaded Passage

Shaded Passage

A wisteria covered pergola provides a side yard patio escape from the summer sun.

View from Long Island Sound

View from Long Island Sound

Enhancement of a natural rock jetty with new double layered seas walls, beach plantings and sunken lawn with sub-surface drainage retention system.

Wisteria Covered Pergola

Wisteria Covered Pergola

Planted urns accent the shaded passage.

Seamless Transition

Seamless Transition

A Seamless transition between the pool and Long Island Sound.

Evening Experience

Evening Experience

Custom firebowls and nighttime lighting illuminate the entertainment area.

Evening View

Evening View

LED wall, step, under-coping and handrail lighting.

Moonlit Sky

Moonlit Sky

Arrival Experience:

Arrival Experience:

The granite slab entry court provides a glimpse of the pool entrance and an introduction to the overall natural environment. Custom designed entry lanterns.

Poolside Living

Poolside Living

Hilltop residence with new pool and entertainment area.

Seamless Transition

Seamless Transition

Infinity edge salt water pool with distant view of adjacent Nature Preserve.

25 Meter Lap Pool

25 Meter Lap Pool

Swimming amongst the treetops.

Edge Detail

Edge Detail

The infinity edge gutter system was designed to capture pool overflow circulation while directing additional water to a storage tank provided beneath the patio terrace.  The gutter and automatic cover track were carefully positioned to be out of the line of sight when viewing the pool from all practical vantage points.

Bridge & Waterfall

Bridge & Waterfall

A stone bridge of recycled New England granite curbing connects the upper pool and spa terrace with the lower entertainment area.  Boulders and stone slabs excavated during the pool platform construction were integrated into this series of waterfalls.  The lower ponds are lined in river rocks with boulder benches providing a contrasting sensory experience from the lap pool above.

New England Natives

New England Natives

Restoration of the woodland edge and meadow, along with confining all new site development to a restrictive envelope immediately surrounding the existing residence, has attracted more than the random butterfly.

Porch View

Porch View

Distant view across the pool and over the adjacent woodland.  40 minutes from New York City, yet a world apart.

View from the Lake

View from the Lake

View up from Blue Heron Lake, new dock and lake edge, and mitigation plantings.

Lakefront Border Plantings

Lakefront Border Plantings

Secluded privacy, casual seating areas, surrounded by year round garden interest.

Backyard Plantings

Backyard Plantings

Lake front and stream inlet.  Wetland mitigation plantings to improve water quality, while providing on-going seasonal interest.

Wildflower Meadow: View to the House

Wildflower Meadow: View to the House

The transformation of a former lawn area into a carefree colorful meadow.

Wildflower Meadow: View to the Garden

Wildflower Meadow: View to the Garden

Nestled adjacent to a natural rock outcrop, the vegetable/sitting garden was located as a functional destination within our new meadow.

Garden Close-Up

Garden Close-Up

Raised vegetable and cutting flower beds, amidst a pea gravel sitting space.

Seasonal Interest

Seasonal Interest

The early pop of a native North American purple Lupines signalling a summer of colorful fun.

The Breezeway

The Breezeway

The breezeway separates the entry courtyard from the parking area.

The Arrival Experience

The Arrival Experience

Replacement of an asphalt driveway with a more environmentally friendly gravel approach, re-directing guests past our new meadow and woodland buffer accent plantings.

View from the Waterfront

View from the Waterfront

New front entry walls, steps and cobblestone drive with adjacent planting buffer and drainage terraces.

View to the Long Island Sound

View to the Long Island Sound

Custom stainless steel cable railing maintains picturesque views of Long Island Sound.

Mixed-Use Space

Mixed-Use Space

Therapeutic spa, water wall and convenient outdoor shower.

Mixed Use Space for Carefree Living

Mixed Use Space for Carefree Living

The reorganization of two existing terrace levels into one outdoor space allowed for flexible entertaining options and provides space for our client’s cherished shuffleboard table.

Night Lighting Features

Night Lighting Features

Under railing lights, wall accents cages & spa overflow patio accents provide gentle glow and ambiance.

Spa and Water Feature

Spa and Water Feature

Back-lit glass cage behind spa water feature.  Raised spa and patio provide views down the sides of the property to Long Island Sound.

Evening Entertainment Area

Evening Entertainment Area

Therapeutic spa with recycled glass vanishing edge trough & waterfall insert lit for evening enjoyment. Landscape Architectural Design
 

Evening Dining

Evening Dining

Custom glass cages create a decorative artistic element within the privacy wall, illuminating the dining area.

Wooded Entry

Wooded Entry

Natural wooded drive leading up to the Main House and all facilities. An understated entry lined with native flowering, shrubs and perennials.

Driveway Views

Driveway Views

Decorative fencing and plantings border the entry drive with a view of the main residence.

A Peaceful Escape

A Peaceful Escape

Reclaimed granite slab steps ascend the slope.  A series of hammocks swing from existing trees and bird house posts.  The sunrise overlooks the baseketball court.

Early Morning Views

Early Morning Views

Sunrise over Hillside Park’s mini chess set, shuffleboard, and horseshoe pits.

Basketball Court

Basketball Court

The basketball court was sited on one of the few level plateaus on the property. Extensive naturalized plantings retain the upper hillsides, anchoring and shielding the court.  A custom curved pergola helps shade the sitting area.

Tennis Court

Tennis Court

The tennis court as activity destination. Sited on a lower plateau, the court is flanked by native dry set fieldstone retaining walls and terraced gardens. The spectacular viewing patio offers a bonus panorama of the distant hills.

Badminton Area

Badminton Area

Spectators overlook the badminton court from the upper sitting area.

Life-Size Chess

Life-Size Chess

Life-size chess with a view up to the Main House in the distance.

The Bocce Court

The Bocce Court

The recent addition of this regulation size court adds to the diverse entertainment option on the property.

A Sprawling Landscape

A Sprawling Landscape

Spectacular views from the upper deck of the pool pavilion.  An ideal location for viewing this expansive 27-Acre landscape.

Steps up to the Pool Pavilion

Steps up to the Pool Pavilion

Natural bluestone steps up to pool pavilion. Conceived as a harmonious structure in the landscape, this multi-level pool pavilion was designed to provide a covered entertainment area adjacent to existing pool. A rooftop terrace for sunbathing and viewing the unique surroundings.

Relaxing Sunset

Relaxing Sunset

A sunset view up from the amphitheater stone stage. The stage platform and hillside sitting/retaining walls were constructed with reclaimed fieldstone from the existing property.

Evening at the Pool Pavilion

Evening at the Pool Pavilion

“Movie Night” a full 16’ movie screen drops down from the Pavilion ceiling to be viewed from the pool as well as the bar and game tables.

Entry Drive

Entry Drive

Circular parking court for easy access.  Use of decorative gravel and cobblestone bands.

 

Walking on Water

Walking on Water

Native fieldstone slabs in pool structure provide access between sun and entertainment terraces. 

Infinity Edge Pool

Infinity Edge Pool

Crossing state line with water flowing from New York to Connecticut. Careful attention was paid to the design and layout of all site     amenities; pool, entertainment terraces, sitting gardens and their orientation to the pond and garden pavilion.

A Green Transformation

A Green Transformation

The replacement of a deteriorating roof with a sustainable green roof alternative, reclaimed stone patio and sitting wall.

Woodland View

Woodland View

A distant view of the pond and pavilion.  Reclaimed stone slab stairs provide a newly created access through the restored woodland edge, along the wetland buffer and down to the pond.

Green Roof

Green Roof

Spiraling waves of alpine plantings with flowering accents divided by recycled colored glass, quartz & jade stones.

Rooftop Plantings

Rooftop Plantings

The close proximity of the garden pavilion to the pond called for a creative method of responsible storm water management; a mix of sedum and flowering perennials, accented by bands of recycled glass and stones.

Private Sitting Area

Private Sitting Area

Understated stucco steps wrap and encase the existing chimney, restoring a nonfunctioning fireplace and providing access for a unique viewing opportunity. 

Accessing the Green Roof

Accessing the Green Roof

Stucco steps up to green roof.

The Textural Palette

The Textural Palette

Contrasting textures in stone and stucco take advantage of reclaimed fieldstone from the existing woodland and weathered bluestone from the main residence renovation.

View Across the Pond

View Across the Pond

Pastoral pond view.  A forgotten resource, long neglected is now protected and enjoyed.

Evening Entertainment Area

Evening Entertainment Area

Infinity edge pool and spa straddle the state line. Boulders from the pool excavation were used as pool accent pieces and hillside stabilization.